24 märts 2013

Porgandipirukas kohupiimataignal

Täna kohe oli tahtmine midagi küpsetada. Küllap see päike ja kevade lõhn teeb oma tööd :)
Kindel soov oli kasutada kohupiimataigent aga kate sinna peale - vot see oli probleem. Lõpuks, peale pikka vaagimist, saatsin mehe poodi porgandite järele :) Ühtegi kindlat retsepti ei jälginud, pigem sai tehtud tunde järgi ja tulemus oli seda väärt.
Säärane see pikalt mõeldud pirukas siis sai:



Vaja läheb:

põhi
400 g kohupiima (teralist)
300 g sulatatud võid
6-7 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl suhkrut
1 tl soola

täidis
10 porgandit
3 sibulat
4-5 spl hapukoort
soola
pipart
muskaatpähklit
õli

Tee nii:
sega kohupiim sulatatud võiga. Sega omavahel kuivained ja lisa kohupiimasegu hulka. Sõtku kõik ühtlaseks taignaks.
Puhasta ja riivi porgandid ning kuumuta neid veidi aega pannil. Prae sibulat kuni see muutub klaasjaks. Lisa sibulad porganditele ning maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Lisa hapukoor ja sega korralikult.
Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja suru taigen ühtlaselt plaadile. Aseta peale porgandi-sibula segu ja küpseta 200`C juures umbes 30 min või kuni põhi on küpsenud.

20 märts 2013

Kartulivorm

Ahjuvorm on üks tänuväärne söök. Põhimõtteliselt saab seal ära kasutada peaaegu kõike külmkapis leiduvat. Meil kipub tavaliselt järgi jääma keedukartulit, mida siis järgmisel päeval praetuna sööme. See kord tegin neist eelmise päeva kartulitest aga ahjuvormi. Tulemus oli mahlane ja toitev ning mis põhiline- sööjatele maitses :)





Täpseid koguseid öelda ei oskagi- tegin tunde ja võimaluste järgi.
Viiluta keedetud kartulid ja laota vormi põhja. Riivi porgandid ning kuumuta pannil koos sibularõngaste ja tükeldatud küüslauguga. Aseta osa segust kartulite peale. Järgmine kiht on praetud hakkliha ja värsked paprika lõigud. Lisa uus kiht porgandisegu ning kata see kõik kartuliviiludega. Sega hapukoor soola, pipra ja pizza maitseainega ning vala saadud segu kartulitele. Küpseta fooliumiga kaetult 200´C juures umbes 30 min. Lisa peale riivjuust ja küpseta seni, kuni juust on sulanud.

Head isu!

16 märts 2013

Munata majonees

Üks asi, mille järele ma aeg-ajalt puudust olen tundnud, on majonees. Tavapärane majonees on munaga ja langeb seega valikust välja. Erinevaid munavabasid retsepte majoneesi tegemiseks on täiesti olemas aga kuidagi ei leidnud seda õiget.
Õnneks leidsin toreda blogi Inimkatsed toidu ümber , kus kõige muu huvitava kõrvalt leidsin ka majoneesi tegemise õpetuse. Selle tegemine on väga lihtne, kiire ja tulemus on väga maitsev.






Vaja läheb:
150 ml piima
300 ml õli
supilusikatäis sinepit
teelusikatäis soola
2-3 supilusikat sidrunimahla

Tee nii:
Mikserda saumiksriga kõik ained peale sidrunimahla kokku, ühtlaseks emulsiooniks. Lisa sidrunimahl ja mikserda veidi veel.

Soola paneksin järgmisel korral ehk veidi vähem aga muu jääb samaks.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...